
Od października 2023 r. pełni swoją funkcję w Laboratorium Badawczym - Banku Komórek WUM, zawierającym w swojej strukturze: Wytwórnię Farmaceutyczną, Bank Tkanek i Komórek, Biobank oraz Laboratorium R&D. Pełni funkcję Pełnomocnika SZiZJ w dwóch organizacjach LBBK: Wytwórni Farmaceutycznej i Biobanku.
Jest absolwentką kierunku Biologia na Uniwersytecie Warszawskim, ze specjalizacją z mikrobiologii. Pracę magisterską przygotowywała pod kierunkiem prof. K. Izdebskiej-Szymony, z zakresu humoralnej odpowiedzi immunologicznej. Studia doktoranckie odbyła w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, w Zakładzie Oceny Jakości Żywności. Pracę doktorską z zakresu badań nad występowaniem akryloamidu, furanu i jego pochodnych w żywności, przygotowała i obroniła pod kierownictwem prof. Mieczysława W. Obiedzińskiego. Od początku swojej drogi zawodowej była związana z wiodącymi ośrodkami naukowymi jak: Instytut Biologii Doświadczalnej im. N. Nenckiego w Warszawie, gdzie początkowo pracowała pod kierownictwem prof. J. Kuźnickiego, a następnie prof. A. Filipek. Pracowała przez wiele lat w Instytucie Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego (obecnie Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy). W swojej pracy zajmowała się zagadnieniami analizy jakościowej i ilościowej wybranych składników produktów spożywczych i żywności oraz pełniła funkcję Pełnomocnika ds. Systemu Jakości. Brała udział w wieloletnim programie „Monitoring Żywności w Polsce” w latach 1996 – 2001. Ponadto jako Analityk Żywności i Mikrobiolog była zatrudniona w sektorze prywatnym, gdzie zajmowała się badaniami mikrobiologicznymi i biochemicznymi produktów i opakowań: wody, surowców do produkcji żywności oraz żywności. Prowadziła szkolenia z powyżej opisanego zakresu dla pracowników Przemysłu Rolno-Spożywczego. Uzyskała dyplom „Analityka w Ochronie Środowiska” na studiach podyplomowych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, wyróżniona praca dyplomowa oraz dyplom "Monitorowanie i Prowadzenia Badań Klinicznych” na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie.
Przeszła liczne szkolenia w zakresie zarządzania jakością, zdała egzaminy i uzyskała certyfikaty m. in. Auditora Wewnętrznego Systemu Zarządzania Jakością wg ISO 9001:2008 oraz Auditora Wewnętrznego w laboratorium wg normy PN-EN ISO/IEC 17025 (2011). Jako Pełnomocnik ds. Systemu Jakości zajmowała się wdrażaniem systemów jakości w różnych podmiotach. Od wielu lat zajmuje się biochemią i dietetyką, ostatnio jest zaangażowana w pracę nad medycyną regeneracyjną i opracowywaniem innowacyjnych terapii z zastosowaniem komórek lub ich pochodnych oraz działalnością związaną z biobankowaniem materiału biologicznego. W ramach działalności dydaktycznej prowadziła ćwiczenia i wykłady oraz szkolenia z zakresu m.in. wdrażania systemów jakości, analizy biochemicznej, biochemii, toksykologii, prawa żywnościowego, analizy żywności, mikrobiologii, ekologii, ochrony środowiska oraz Dobrej Praktyki Laboratoryjnej (GLP). Jest promotorem 11 prac magisterskich oraz 6 prac licencjackich.
Kontakt: beata.cieslak@wum.edu.pl